Klub Etikett (klubvezetők, klubtagok figyelmébe!!!)

Lezárt
Gabesz
Hozzászólások: 3954
Csatlakozott: 2011.05.31. 18:27

Klub Etikett (klubvezetők, klubtagok figyelmébe!!!)

Hozzászólás Szerző: Gabesz » 2010.06.16. 14:24

Klub Etikett
(avagy hogyan játssz szabályszerűen klubtagként)

Változnak-e valamit a játékszabályok, ha klubtag leszel? A válasz: NEM. Klubon kívüliekre és klubtagokra ugyanazok a szabályok érvényesek. Sajnos sok játékos esik abba a hibába, hogy azt gondolja, a klubtagsággal a játékszabályok már nem érvényesek, illetve a klub saját szabályai felülírják a játékszabályokat. De ez nem így van, a játékszabályok mindig mindenkire vonatkoznak, ez az írás pedig azért született, hogy ezt nyomatékosítsa és az általános köztudatba vigye.

Annak érdekében, hogy az Én Kicsi Tanyám játékosközössége egy valóban kellemes társaság lehessen, maga a játékosközösség tehet a legtöbbet. Ha a játékosközösség nem figyel a szabályok betartására, vagy kifejezetten pozitívvá, sikké, menővé válik megszegni azokat, akkor a játékosközösség erkölcsileg leromlik, a hangulat rossz lesz, és pont a játékot leginkább szeretők kedve megy majd el a játéktól. Ha a játékosközösség megtisztel minket és saját magát azzal, hogy betartja a szabályokat és a szabályok betartását az egyes játékosok egymástól is elvárják, klubon belül és kívül, akkor az Én Kicsi Tanyám egy igen kellemes hely lehet minden játékos számára hosszútávon.

A játékosok regisztrációkor elfogadják az Általános Szerződési Feltételeket és a Szabályokat. Ezeknek a szövege viszont helyenként nehezen értelmezhető vagy általános megfogalmazásokat tartalmaz, ezért álljon itt egy kis magyarázat arról, hogy mit is jelentenek a szabályaink és hogyan is kell játszani. Mivel a szabálytalanságok jellemzően elsősorban a klubos életben burjánzanak el, ezért itt elsősorban a klubéletet taglaljuk, de természetesen a klubon kívüli játékosoknak is hasznos elolvasni az alábbiakat.

Mire is jó a gazdaklub?

A klub arra való, hogy a játékosok közösségeket alkossanak, barátságok szülessenek, jól érezzék magukat egymással.
A klub összetarthat, a tagok segíthetik egymás fejlődését, egymás játékát azáltal, hogy egyfajta védegyletként működnek, tehát külsős játékosok helyett inkább egymástól vásárolnak (akkor is, ha az eseteg nem a legolcsóbb). A klubtagok kereskedhetnek egymással kedvezményesen, akár a piaci árak alatt is, amíg ez nem lép át egy ésszerű határt.
A klubtagok továbbá megpróbálhatnak klubfeladatokat teljesíteni, amivel spéci dolgokat tehetnek elérhetővé, melyeket aztán a klubüzletben vásárolhatnak meg.
És hogy mire jó még a gazdaklub? Ez csak rajtatok múlik. Egy jó baráti társaság kitalálhat magának játékokat, de akár szalonnasütéseket is szervezhet, a lehetőségek száma végtelen.

Mit nem szabad a klubban?
(Avagy mit jelentenek az ÁSZF-ben és a Szabályokban leírtak a klubos életben közérthető nyelven és gyakorlati példákkal?)

1. Nem szabad szkriptet, botot, bármilyen más segédprogramot használni. A játékkal úgy kell játszani, ahogy azt megalkottuk. Természetesen bárki megkockáztathatja, hogy valamilyen, az internetről leszedett szkripttel előnyöket szerez, de egyszerűen semmi értelme a dolognak, mert ezzel úgyis csak egy ideig lehet ellavírozni, hosszútávon mindenki lebukik, és nagyon fájdalmas, mikor egy magas szinten lévő fiókot kell zárolni. Senki ne gondolja, hogy éppen ő áll a rendszer felett, vagy hogy ő aztán olyan szuper szkriptet használ, amit nem lehet kiszúrni. Mindenki megértheti, a játékot mi alkottuk, tehát mi értünk hozzá a legjobban.
Mi arra kérjük a játékosainkat, ne használjanak ilyesmit, és ezt másoktól is várják el, hiszen rengeteg munkánk van a játék megalkotásában, a szívünket-lelkünket beletettük, értetek dolgoztunk ennyit, és aki szkripttel szabálytalankodik, az ezt veszi semmibe, tehát éppen azt a játékot alázza meg, amelyikkel egyébként örömmel játszik. Tiszteld és becsüld meg, amivel játszol!

2. Nem szabad több fiókot használni egy szerveren. Tehát ne nyiss több fiókot, hogy más fiókokról támogasd a főfiókodat. Semmi értelme, hiszen csak a saját játékélményedet veszed el, és itt is az a helyzet, hogy előbb-utóbb úgyis lebukik az ember, és nagyon kellemetlen, mikor egy magas szintű fiókot kell lezárni többfiókozás miatt. Játssz úgy, ez ne történhessen meg! Inkább játssz egy fiókkal egy szerveren, de játssz velünk sokáig! Várjátok el egymástól is az egyfiókos játékot, ne az legyen a menő, aki igazából nem a saját ügyessége okán, hanem szabálytalankodás útján képes jó eredményeket elérni.
Ha közös internetcsatlakozásról játszol családtaggal, rokonnal, iskolatárssal, kollégával, stb. akkor kereskedés ne történjen a fiókjaitok között a félreértések elkerülése érdekében.

3. Kereskedéskor ügyelni kell arra, hogy az ne a piaci áraktól durván eltérő árakon történjen. Mint már említettük, egy klubon belül nyugodtan lehet a piacnál valamivel kedvezményesebben kereskedni. Konkrét százalékot ne kérdezzetek, mindenki érzi magától, hogy mi tekinthető még kereskedésnek, és mi seftelésnek, a kereskedés rendben van, a seftelés tiltott. Ne használjátok a szerződést vagy a piacot arra, hogy terményeket vagy pénzt tologassatok egyik fiókról a másikra, mert ez szigorúan szabályellenes, és teljesen mindegy, hogy milyen okból történt a vagyonátcsoportosítás. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy:
- ne szervezzetek közös gyűjtést valaki számára, ne egymás munkáján, pénzén jussatok előre, hanem egymással összefogva, a különbség óriási,
- ne hitelezzetek, az Én Kicsi Tanyámban nincs hitel, csak korrekt kereskedés van, ahol senki érdeke nem sérül,
- ne gyűjtsetek olyan "adót", "tagdíjat", vagy bárminek is legyen nevezve, amit csak szabálytalan kereskedéssel lehet egyik fiókról a másikra küldeni,
- ne játszatok olyan játékokat, ahol a nyertes olyan "díjat" kapna (pl. pár ezer kT-t), amelyet csak szabálytalan kereskedéssel lehet a fiókjára tenni, hiszen a nyertes játékos éppen emiatt a szabálytalan tranzakció miatt akadhat fent egyszer egy ellenőrzésen.

Fontos: senki ne gondolja, hogy ha nem 1 répát küld 5000kT-ért, hanem 10 répát, az már szabályos kereskedés, és a rendszer nem szűri ki. Kiszűri, csak idő kérdése, tehát ne ügyeskedj, ne próbáld meg a rendszert kijátszani, hanem játssz szabályosan.

Tipp: ha motiválni szeretnétek egymást, ne szabálytalan kereskedéssel tegyétek. Egy klubos verseny díja lehet pl. érme minimáláron, ez nem tiltott, hiszen az érmét szerencsére nem lehet durván áron alul eladni, mert fix 300kT-s minimálárral rendelkezik, viszont a piaci ára rendszerint ennél magasabb, ezért ideális klubos játékok nyereményének, és kiválóan lehet vele ösztönözni a klubtársakat az aktív játékra!

4. Senkinek semmilyen okból nem szabad a fiókok bejelentkezési adatait kiadni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a klub előrejutása nem lehet annyira fontos, hogy ne engedjük a tagokat olykor "szabadságra". Egy klubvezető sem kezelheti más klubtagnak a fiókját arra az időre, amíg az mondjuk beteg vagy szabadságon van. A klubelnök elvárhat egy bizonyos aktivitást, de csak olyan mértékben, ahogy azt a józan ész diktálja. Annyira nem lehet fontos az aktuális feladat teljesítése, hogy a klub egyik tagja elkérje egy másik tag bejelentkezési adatait azért, hogy intézhesse a kertjének művelését és beadását addig, amíg az illető nem tud a kertjével foglalkozni. Aki mégis elkéri valaki más bejelentkezési adatát, az szabályt szeg és zárolásra kerül. Viszont tudni kell, hogy aki kiadja a saját bejelentkezési adatait, az is könnyen elvesztheti a fiókját, hiszen ez esetben a közös ip-cím miatt a gondozó fiókja és a gondozott fiók többfiókozás gyanújába keveredik. Arról már nem is beszélve, hogy ha kiadod az adataidat, akkor bármi megtörténhet a fiókoddal, "ellophatják", "kifoszthatják", és sajnos nem garantált, hogy később ezt orvosolni tudjuk, ha ennek a te felelőtlenséged volt az oka.

5. "Minden körülmények között be kell tartani az adminisztrátorok és moderátorok utasításait."
Kérjük, tudjatok róla, hogy szabálytalanság esetén egyszerűen lehetetlen mindenkit figyelmeztetni, privát tárgyalásokat kezdeményezni vele, "jó útra téríteni". Tudomásul kell venni, hogy ha szabálytalanul játszol, a fiókod figyelmeztetés nélkül zárolásra kerülhet. Ha mégis "csak" egy figyelmeztetést kapsz belső üzenet formájában, akkor szerencséd volt, és ezért illik az abban foglaltakat követni.

Fontos megjegyzés: az adminisztrátor nem a te ellenséged és nem is a klubod ellensége. Ellenkezőleg, ő a te barátod. Ha szól valamiért, akkor időt szánt rád és azért szólt, hogy ne kelljen szabálytalanság miatt zárolni téged vagy a klubod tagjait. Nem azért szólt, hogy kitoljon veled és nem akar neked rosszat. Az a dolga, hogy védje a becsületesen játszó játékosok érdekeit és gondoskodjon arról, hogy hosszútávon ne lehessen szabálytalanságokkal érvényesülni, ami a te érdeked is.

A fentieken túlmenően természetesen a többi, itt nem részletezett szabályt is be kell tartani úgy a klubon kívüli, mint a klubon belüli játék során.

A klubvezetőség felelőssége:

Aki klubelnök vagy klubelnök helyettes, az különleges felelősség birtokosa. Ha a klubban szabálytalanságokat honosít meg és tesz általánossá, azzal rengeteg más játékos fiókjának a zárolását kockáztatja. Egy jó klubelnök 100 játékos örömteli játékáról gondoskodhat. Egy felelőtlen klubelnök pedig 100 játékos örömteli játékát teheti tönkre. Ezért a klubvezetőktől fokozottan elvárjuk a fentiek tudomásulvételét, betartását és betartatását, és nagyon szigorúan vesszük, ha klubvezetők szegnek szabályt.
Kérjük a klubvezetőktől, úgy játszanak, hogy példaképek lehessenek bárki számára, a klubjukban pedig mindenkitől követeljék meg a szabályos játékot (beleértve önmagukat is).

Kérjük, fogadjátok meg a fentieket, terjesszétek egymás közt és vigyétek azokat be köztudatba! A Klub Etikett létéről és fontosságáról tájékoztassátok egymást, jusson el a híre minden klubvezetőhöz, sőt, minden klubtaghoz. A tiszta játék mindenkinek az érdeke és alapfeltétele annak, hogy az Én Kicsi Tanyámon kellemes, családias hangulat uralkodjon és még nagyon sokáig jól érezzük magunkat egymás társaságában a kedvenc játékunkban.

A Klub Etikett nem olvasása nem jelenti azt, hogy nem kell betartani az abban foglaltakat, hiszen továbbra is az ÁSZF és a Szabályok az irányadó, amelyek minden fontos tudnivalót egyértelműen tartalmaznak, és még regisztráció előtt ill. az után is bármikor elolvashatók. A Klub Etikett csak segítséget akar nyújtani azok értelmezésében. Az olvasása tehát nem kötelező, de ajánlott, mert a te érdeked védelmében íródott.

Együttműködésetekben bízva köszönettel:

az Én Kicsi Tanyám csapata
Az admin is csak ember, túlnőtt rajtam a levéláradat:(. Ezért nem tudsz nekem üzenetet küldeni. Kérlek, szükség esetén kérdezz a megfelelő fórum Kérdések rovatában, fordulj a moderátorokhoz, vagy írj a Támogatásra! Megértésed köszönöm!

Lezárt

Vissza: “Klubok Szerver 1”